Stencilpapier - wat past bij jou?
Of je je sjablonen nu uitprint of liever direct op papier tekent, je kunt niet om het juiste sjabloonpapier heen. Het papier wordt ook vaak transferpapier, sjabloonpapier of matrixpapier genoemd. Hier leggen we uit wat het juiste papier voor jou is en welke voordelen elk papier heeft.
De basis
In principe zijn er twee categorieën transferpapier. De eerste is het papier dat geschikt is voor de thermische printer en het papier dat gebruikt wordt om met de hand te tekenen. Het is belangrijk om te weten dat papier uit de vrije hand niet geschikt is voor thermische printers of kopieerapparaten. Je moet hier dus goed op letten als je papier koopt.
Classic Freehand Papier / Classic Carbon Sheet
Hou je ervan om uit de vrije hand te tekenen en je ontwerpen rechtstreeks op carbonpapier over te brengen? Dan is het Classic Freehand Paper de juiste keuze voor jou. Je hebt geen printer of kopieerapparaat nodig, alleen een pen en je verbeelding. Dit papier is dus ook perfect voor onderweg. Je kunt je motief niet alleen uit de vrije hand tekenen, maar ook een bestaand sjabloon op normaal papier afdrukken en het dan natekenen. Hiervoor kun je het beste het Classic Sheet Carbon papier gebruiken. Pak een sjabloon en leg het op de blauwgroene kant. Trek het nu eenvoudig over met een biro of potlood.
Voor de beste resultaten raden we aan om een zachte onderlegger onder het Classic Sheet Carbon papier te leggen. Als je het papier dan tegen het licht houdt, kun je controleren of alle lijnen zijn overgebracht of dat je de lijnen opnieuw moet overtrekken. Het Freehand papier en het Classic Sheet Carbon van Spirit zijn speciaal geverfd met een paarse kleurstof. Dit zorgt ervoor dat het sjabloon goed zichtbaar is op de huid. Door het wasmengsel dat in het papier is verwerkt, reageert het zeer goed op druk en kun je als kunstenaar bijzonder gedetailleerde sjablonen tekenen.
Thermal Papier
Laten we verder gaan met het transferpapier, dat geschikt is voor thermische printers en kopieerapparaten. Als je je motieven liever op je tablet tekent, is dit precies het juiste papier voor jou. Je tekent je ontwerp op je tablet en vervolgens kun je het in verschillende formaten op het thermische papier afdrukken en aan je klant presenteren. Zo bespaar je tijd en kun je je klant verschillende formaten tegelijk laten zien.
Teken je graag spontaan op normaal papier en wil je het daarna omzetten naar sjabloonpapier?
Teken je graag spontaan op normaal papier en wil je het daarna omzetten naar sjabloonpapier?
Dan kun je dit ook heel gemakkelijk doen met het thermische papier. Het enige wat je hoeft te doen is je getekende motief in het sjabloonpapier te plaatsen (tussen het gele en blauwe papier, het motief moet naar boven wijzen) en het door het thermische kopieerapparaat te voeren. En voilà, je hebt je ontwerp op stencilpapier. Zorg ervoor dat je de instructies leest voordat je de printer of het kopieerapparaat gebruikt.
De groene variant
Vooral de Spirit papieren hebben een paarse kleur gekozen voor hun sjabloon. Dit is echter moeilijk te herkennen op een donkere huid. Daarom kun je alle bovengenoemde versies ook in een groene versie krijgen. Deze heeft geen paarse kleur, maar een groene kleur, die perfect tot zijn recht komt op een donkere huid. Verder is alles identiek.
Conclusie
Welk papier je uiteindelijk kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je graag uit de vrije hand tekent en het liever direct als stencil hebt, dan is het Freehand papier het juiste voor jou. Als je je graag creatief uitleeft op het tablet en je klant verschillende formaten op het sjabloon presenteert, kies dan liever voor het thermische papier.
En als je op dit moment niet kunt beslissen over een variant, probeer het dan gewoon uit en kijk wat beter bij je past. We hebben al een blogpost gemaakt over de voor- en nadelen van analoog versus digitaal tekenen. Misschien helpt dat je om te beslissen. Digitaal versus analoog tekenen